osteopathy elderly

Osteopathie is een zachte manuele therapie die gericht is op het losmaken van bewegingsverliezen in het lichaam. Als osteopaat behandelen we vaak oudere mensen die last hebben van gewrichts-en spierpijnen. Aan de hand van zachte technieken worden zones van spanning en stijfheid opgespoord en losgemaakt. Deze stijfheid gaat vaak gepaard met artrose verschijnselen.

Als osteopaat gaan we steeds op zoek naar de oorzaak van de klachten. Als u bij ons op consultatie komt, wordt het volledige lichaam onderzocht en, aan de hand van onze goed getrainde tastzin, zoeken we naar zones van spanning en stijfheid. Spierspanningen en gewrichtsblokkades worden opgespoord en losgemaakt.

Aan de hand van zachte mobilisatie-en massagetechnieken kunnen we de stijfheid ter hoogte van de gewrichten verminderen en de soepelheid van de omliggende spieren en ligamenten verbeteren.

Het menselijk lichaam verandert met het ouder worden. Het  is niet meer zo flexibel en past zich niet meer zo gemakkelijk aan. Dit heeft te maken met degeneratieve veranderingen ter hoogte van de gewrichten maar ook oude letsels en houdingsveranderingen spelen een rol. Als osteopaat kunnen we artrose verschijnselen niet wegnemen maar we kunnen wel de beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren waardoor de symptomen afnemen.

We geven advies met betrekking tot het dagdagelijkse leven en specifieke oefeningen die u thuis kan uitvoeren. Op die manier blijft het lichaam soepel en voorkomen we terugkeer van klachten. Het is namelijk belangrijk in beweging te blijven. Rust roest! Bij zwelling van het gewricht wordt aangeraden ijs te leggen. Verder kunnen voedingssupplementen die glucosaminesulfaat en chondroïtine bevatten, ingenomen worden om het kraakbeen te ondersteunen.

Een behandeling duurt ongeveer 40 minuten. Na de behandeling is het nodig dat uw lichaam de tijd krijgt om het zelfgenezend vermogen te ontplooien. Het is heel belangrijk dat u de dag van de behandeling en de dag nadien geen te zware inspanningen verricht. Na de tweede of derde behandeling treedt er een verbetering van de klachten op.

In geval van ouderdomsklachten is het vaak nuttig om een onderhoudsbehandeling te doen om de 2 a 3 maanden. We zien veel patiënten die preventief in behandeling komen op regelmatige basis om zo het ontstaan van klachten te voorkomen en om hun gezondheid te ondersteunen.

Wat is het verschil tussen artrose en artritis?

Artrose is een natuurlijk ouderdomsverschijnsel waarbij er slijtage optreedt ter hoogte van het kraakbeen van de gewrichten. Een gewricht bestaat uit boluiteinden die bekleed zijn met gewrichtskraakbeen. Bij een gezond gewricht is dit gewrichtskraakbeen dik en zorgt ervoor dat de boluiteinden soepel ten opzichte van mekaar kunnen bewegen. Kraakbeen heeft ook een schokdempende werking en kan krachten opvangen. Afhankelijk van vroegere gewrichtsletsels, houding en lichamelijke belasting kan op een bepaalde plaats in het lichaam meer slijtage voorkomen dan elders. Door artrose raakt het kraakbeen beschadigd waardoor de kwaliteit vermindert. De oppervlakte wordt ruw en gleuven verschijnen. Hierdoor wordt het gewricht minder belastbaar en ontstaan pijnklachten en zwelling.

Artrose is onomkeerbaar en kan dus niet verdwijnen door osteopathie. Osteopathie kan wel de mobiliteit van het stijve, degenererende gewricht verbeteren waardoor de soepelheid verbetert en de pijn vermindert.

Artritis is een ontstekingsziekte van het gewricht. Het kan verschillende gewrichten en zelfs de algemene gezondheidstoestand van het lichaam aantasten. De belangrijkste klacht is ontstekingspijn: pijn die steeds aanwezig is en niet afneemt met rust (zoals wel het geval is bij artrose). De aangetaste gewrichten voelen warm aan, zijn rood en gezwollen en vertonen duidelijk bewegingsbeperking. De diagnose van artritis wordt vastgesteld door een reumatoloog aan de hand van familiale voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek, beeldonderzoek en bloedonderzoek.

Artritis kan in de meeste gevallen niet genezen doch de evolutie kan vertraagd worden aan de hand van gezonde leefgewoonten. Centraal hierbij zijn het vermijden van overgewicht en een gezond evenwicht tussen rust en beweging (onbelast bewegen). Wanneer de acute ontstekingsfase over is, kan aan de hand van zachte osteopathische mobilisaties de stijfheid ter hoogte van de aangetaste gewrichten verminderd worden. Dit gebeurt steeds in combinatie met een behandeling bij de reumatoloog of huisarts.

  • Openingstijden

    • Maandag - Vrijdag
      8u30 - 20u00
    • Zaterdag
      9u00 - 17u00
    Raadplegingen osteopaten
  • Wie zijn wij?

    Ons team bestaat momenteel uit 9 osteopaten. Al onze collega’s zijn gediplomeerde osteopaten (DO) en zijn lid van een erkende beroepsvereniging.
    Ons team
  • Afspraak maken

    Consultatie wordt gehouden iedere werkdag van 8.30u. tot 21u. en zaterdag van 9u. tot 17u. Bij dringende gevallen proberen we een afspraak te geven binnen de 24 uur.
    Online afspraak maken