pregnant.2jpg

Osteopathie kan heel nuttig zijn om de mama tijdens of na de zwangerschap te verlossen van pijn ter hoogte van de rug en/of bekken. Tijdens de behandeling wordt aan de hand van aangepaste technieken bewegingsverliezen losgemaakt om het lichaam van de moeder zo goed mogelijk voor te bereiden voor de bevalling.

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap te kampen hebben met bewegingsverliezen of blokkades ter hoogte van de rug, bekken, benen, nek alsook  reflux, gezwollen voeten… etc. Na de bevalling kan osteopathie helpen met het opnieuw in evenwicht brengen van het moederlijk lichaam en de moeder verlossen van lichamelijke klachten die gepaard gaan met het zorgen voor de pasgeboren baby.

Hoe gebeurt de behandeling?

Tijdens de eerste behandeling luisteren we naar het verhaal van de moeder met betrekking tot de aard van de klachten: het ontstaan ervan, de zwangerschap in het algemeen en de medische voorgeschiedenis. 

Nadien wordt het lichaam in stand en in lig onderzocht en behandeld. We bekijken de houding van het bekken en de rug. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam enorme veranderingen naarmate de baby groeit en het hormonenniveau in het lichaam verandert. De productie van het hormoon relaxine zorgt ervoor dat de gewrichten in het algemeen losser worden als voorbereiding op de bevalling. Dit in combinatie met de stijgende trek-en drukkracht van de baarmoeder op het bekken zorgt voor een verhoogd risico op bekkeninstabiliteit en rugklachten. 

De behandeling bestaat uit zachte technieken die de spanningszones ter hoogte van het bekken en de rug ontspannen.

Zones in het lichaam die centraal staan tijdens de behandeling  zijn het sacrum (heiligbeen), de wervelzuil (rug) en het diafragma (middenrif).

Sacrum

Tijdens de zwangerschap stijgt de druk op het sacrum (het bot dat zich bevindt achteraan tussen de 2 bekkenhelften). Dit kan leiden tot stijfheid ter hoogte van het sacrum hetgeen kan resulteren in klachten ter hoogte van de bilregio, beenpijn, liespijn, bekkenpijn, bekkeninstabiliteit, pijn ter hoogte van het schaambeen en lage rugpijn, zware benen en vochtophoping in het lichaam. Als osteopaat zijn we getraind in het losmaken van het sacrum met zachte specifieke technieken. We geven je ook basisoefeningen mee voor thuis om terugkerende klachten te voorkomen.

Wervelzuil

Naarmate de zwangerschap vordert, verandert de houding van de rug en kunnen er zones van stijfheid en bewegingsvermindering ontstaan. De natuurlijke curve in de onderrug kan vergroten tijdens de zwangerschap door het veranderen van het lichaamszwaartepunt. Dit kan resulteren in een verhoogde compressie op de onderste ruggenwervels. Wanneer een zwangere vrouw lang staat of zit, kan de druk op de onderrug nog toenemen hetgeen kan leiden tot een volledige blokkade van de onderste ruggenwervels. Ook de spieren rond de wervelzuil kunnen oververmoeid en gespannen geraken, hetgeen leidt tot rugklachten. Tijdens de behandeling worden deze spanningen en blokkades opgespoord en losgemaakt met mobilisatie- en manipulatietechnieken van de zachte weefsels.

Diafragma

Het diafragma is een spier die de grens vormt tussen borstkas en buikholte, ze zorgt voor een diepe buikademhaling. Tijdens de zwangerschap kan er hier spanning ontstaan door het alsmaar groeien van de baby. Dit leidt tot klachten zoals pijn ter hoogte van de onderste ribben, reflux, constipatie, vochtophoping,  misselijkheid, pijn ter hoogte van de middenrug, etc… Een osteopaat is getraind in het voelen van de soepelheid van het diafragma en zal met zachte technieken ontspanning brengen.

Veel gebruikte technieken tijdens de behandeling

  • soft tissue technieken= zachte massage technieken om het spier-en bindweefsel te ontspannen.
  • mobilisatietechnieken=ritmische technieken om de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren.
  • craniosacrale technieken= zachte aandachtige technieken om de spanning ter hoogte van sacrum en hoofd te verminderen en om de functie van bekken en rug te verbeteren.
  • manipulatietechnieken=snelle mobilisatie techniek (“kraken”in de volksmond genoemd)om een specifiek gewricht te deblokkeren.
  • Openingstijden

    • Maandag - Vrijdag
      8u30 - 20u00
    • Zaterdag
      9u00 - 17u00
    Raadplegingen osteopaten
  • Wie zijn wij?

    Ons team bestaat momenteel uit 9 osteopaten. Al onze collega’s zijn gediplomeerde osteopaten (DO) en zijn lid van een erkende beroepsvereniging.
    Ons team
  • Afspraak maken

    Consultatie wordt gehouden iedere werkdag van 8.30u. tot 21u. en zaterdag van 9u. tot 17u. Bij dringende gevallen proberen we een afspraak te geven binnen de 24 uur.
    Online afspraak maken