Osteopathie is een veilige, zachte manuele therapie die gericht is op het behandelen van bewegingsverliezen ter hoogte van het lichaam. Tijdens de zwangerschap en/of bevalling kunnen bepaalde drukkrachten of krachtinwerkingen te groot zijn voor het lichaam van uw baby.

Hierdoor kunnen lichamelijke spanningen ontstaan die zich niet zelf herstellen en aanwezig blijven, ook na de geboorte.

Als osteopaat gaan we met zachte manuele technieken deze spanningen opsporen en behandelen. We hechten veel belang aan het feit dat alle systemen van het lichaam met mekaar in verbinding staan. Een goed evenwicht tussen de gewrichten, spieren, bindweefsel en organen is belangrijk voor een goede gezondheid. Door het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren en bindweefsel) van je baby te ontspannen, wordt de functie van de onderliggende organen (luchtwegen, slokdarm, maag en darmen) verbeterd.

De behandeling van baby’s vergt een specifieke aanpak. In onze praktijk zijn Tina Wissmann DO en Ellen Watson DO hierin gespecialiseerd.

Hoe gebeurt de behandeling?

Tijdens de eerste consultatie wordt geluisterd naar het verhaal van de moeder over de zwangerschap, de geboorte en de klachten van de baby.

Nadien wordt het kindje op een heel zachte en aandachtige manier onderzocht. Met zachte technieken wordt de beweeglijkheid van het bekken, de heupjes, de rug, het nekje, het hoofdje en de ledematen onderzocht. Soms worden er ook neurologische reflexen getest en vaak wordt er gewoon rustig gevoeld naar de inherente beweging van het lichaam.

Nadien wordt de baby met veel respect en op een heel zachte manier behandeld. Hier komen geen snelle manipulaties aan te pas. De behandeling duurt ongeveer 40 minuten. De baby ligt op een kussen op de behandelingstafel met de osteopaat aan 1 zijde en de moeder of vader aan de andere zijde. Over het algemeen is de kleine rustig tijdens de behandeling en geniet hij of zij mee van de zachte mobilisaties. Soms kan het zijn dat je baby moe is of honger heeft. We proberen dan aan de hand van speelgoed en zachte woordjes  je baby tevreden te stellen. Indien nodig kan er een voeding gegeven worden tijdens de behandeling.

De behandeling op zich heeft als doel zones van spanning of bewegingsverlies los te maken. Osteopaten behandelen geen ziektes, maar concentreren zich op het in evenwicht brengen van de structurele weefsels (gewrichten, spieren en bindweefsel) in het lichaam. Op die manier wordt de functie van de onderliggende organen (luchtwegen, maag, darmen …) en het algemeen welzijn van het kindje verbeterd.

Op het einde van de behandeling leggen we uit wat we gevoeld en losgemaakt hebben en geven we eventueel advies mee voor thuis. Indien we vaststellen dat bepaalde klachten nader onderzoek vereisen door een huisarts of pediater, wordt er doorverwezen naar die arts.

Hoe ontstaan spanningen bij een baby?

Tijdens de geboorte wordt, door de samentrekking van de baarmoeder, enorme kracht uitgeoefend op het lichaam van de baby. De kleine probeert zijn weg te banen door het relatief smalle bekken van de moeder. De beweeglijkheid van het lichaam en de schedel van de baby zorgen ervoor dat deze krachten goed kunnen worden opgevangen. Indien de bevalling echter lang geduurd heeft of juist heel snel gegaan is, is het mogelijk dat compensaties ter hoogte van de schedel of bewegingsapparaat niet spontaan verdwijnen en aanwezig blijven na de geboorte. Dit kan zorgen voor uiteenlopende klachten bij het pasgeboren kindje en/of het zich ontwikkelende kind. Als osteopaat kunnen we het evenwicht ter hoogte van het hoofdje en de rest van het lichaam herstellen door spanningen en bewegingsverliezen los te maken.

Risico’s op niet spontaan herstellende spanning bij de baby:

  • abnormale ligging in de baarmoeder; stuitligging, sterrenkijker, aangezichtsligging,…
  • gebruik van forceps of ventouse tijdens de bevalling.
  • navelstreng rond het nekje.
  • vroegtijdige indeling.
  • keizersnede.
  • prematuriteit.
  • emotionele stress tijdens de zwangerschap.

Veel voorkomende klachten bij baby’s en kinderen

  • algemene onrust
  • moeilijk slapen
  • veel en ontroostbaar huilen
  • moeilijk drinken (zuig-of slikproblemen) en overstrekken
  • verteringsproblemen (reflux,buikkrampjes en constipatie)
  • voorkeurshouding of voorkeursbeweging
  • afgeplat hoofdje (plagiocephalie)
  • abnormaal kruip-of gangpatroon (veel struikelen, vallen, houterige bewegingen)
  • terugkerende oorontsteking
  • etc

Vanaf welke leeftijd is een behandeling mogelijk?

In principe is een behandeling mogelijk vanaf enkele weken na de geboorte. Zes weken na de geboorte heeft de baby de compressie ter hoogte van het hoofdje voor een groot deel zelf hersteld (=decompressie). Rond deze periode is het aangewezen om een algemene osteopathische check up te laten doen.

Hoe reageert mijn baby op een behandeling?

Tijdens de behandeling wordt de baby met veel respect en op een heel zachte manier benaderd. Hier komen geen snelle manipulaties aan te pas. De baby is na de behandeling meestal heel rustig en slaapt goed. Niettemin is het mogelijk dat er de eerste 2 dagen na de behandeling een reactie optreedt, waarbij de baby onrustig is en weent. De rede hiervoor is dat een patroon van spanning in het lichaam wordt doorbroken, hetgeen een nieuwe situatie is voor het lichaam waardoor een tegenreactie mogelijk is. Na 2 dagen verdwijnt de reactie en treedt er een verbetering op. Na de behandeling is het nodig dat het lichaam de tijd krijgt om in evenwicht te komen en wordt minimum 1 week gewacht tot devolgende behandeling.