20070421_109_webOsteopathie is een zachte, manuele therapie die gericht is op het behandelen van alle spieren en gewrichten van het lichaam. We behandelen mensen van alle leeftijden waarvan vooral volwassenen. Naarmate we ouder worden voelen we meer en meer de druk van het leven op ons musculoskeletaal (spieren en gewrichten) systeem.

Osteopaten zijn getraind om deze spanningen en bewegingsverliezen op te sporen en los te maken. Osteopathie gebruikt vele diagnostische procedures die ook in de klassieke geneeskunde gebruikt worden. Wat osteopathie zo krachtig maakt, is de manier waarop iedere patiënt vanuit een mechanisch en holistisch standpunt bekeken wordt. Als u met een klacht naar ons komt, zal u van “top tot teen” onderzocht worden. Dit geheel onderzoek is nodig om de primaire oorzaak van de klacht te vinden. Tijdens het onderzoek wordt de mobiliteit van spieren, zachte weefsels en gewrichten nagekeken. Patiënten die naar ons komen, hebben vaak meer dan 1 gewrichtsblokkade of zone van spierspanning. Het lichaam is namelijk een intelligent systeem dat eerst zelf compensaties zal uitvoeren om een toestand van evenwicht en gezondheid te bewaren. Het is pas op het moment dat er al teveel aanpassingen moeten gebeuren, dat het lichaam signalen van pijn geeft als kreet om hulp. Op dat moment ervaart de patiënt pijn die niet vanzelf weggaat en is het moment aangebroken om hulp van buitenaf te vragen.

osteowhat

De osteopaat zal het lichaam dan helemaal onderzoeken en de oorzaak van de klachten bepalen. Aan de hand van stevige of zachte technieken wordt de beweeglijkheid van zachte weefsels en gewrichten verbeterd en wordt het lichaam terug in evenwicht gebracht.

Na de behandeling is het nodig dat uw lichaam de tijd krijgt om zijn zelfgenezend vermogen te ontplooien. Deze periode ligt tussen 1 week en 1 maand. Na de tweede of derde behandeling moet er een verbetering optreden. Bij hardnekkige klachten of klachten die al heel lang aanwezig zijn, kan het iets langer duren.

Veel voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten bij volwassenen zijn nek-en lage rugpijn. Er zijn echter nog veel meer klachten die we regelmatig en met succes behandelen aan de hand van osteopathie, hieronder een overzicht.
Vaak ontstaan gewrichts-of spierklachten geleidelijk aan door overbelasting, slechte houding, te veel stress of slijtage. Soms is er een plotse aanleiding zoals een val, accident of een verkeerde beweging.
  • nek-en rugklachten (beschadiging van de tussenwervelschijf, spierspanning, gewrichtsblokkade, artrose, lumbalgie…)
  • schouderklachten (peesontsteking, peesverkalking, frozen shoulder, artroseklachten…)
  • elleboogklachten (tenniselleboog, golferselleboog)
  • bekkenklachten (bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap, pijn ter hoogte van de bilregio, pijn ter hoogte van de lies…)
  • heupklachten (heupartrose, trochanteritis…), uitstralingspijn in het been (ischias/sciatique) of arm (cervicobrachialgie)
  • hoofdpijn en migraine.
  • last ter hoogte van de knie, enkel of voet.
  • verteringsproblemen.