Enya Voet – maakt deel uit van de medische ploeg van de Special Olympics.

Van 4 tot en met 7 mei vonden de Special Olympics hun Nationale spelen plaats in La Louvière. Ruim 3400 atleten met een verstandelijke beperking namen deel. Zelf ben ik ook heel blij te mogen zeggen dat ik er ook bij was , als osteopaat weliswaar. Ik maakte deel uit van het Healthy Athletes program , dit is een programma om de lichamelijke gezondheid en fysieke conditie van de atleten te evalueren. Er was dus een team osteopaten waartoe ik behoorde , maar verder waren er ook podologen , oor-en oogspecialisten , personal trainers en tandartsen aanwezig.
Ons doel was om de specials te screenen. Velen van hen zwijgen over hun pijntjes tijdens het sporten , of merken zelf niet dat ze met een blessure zitten dat hun beweging beperkt. Als osteopaat werk je puur met je verstand , met je handen en onderzoek je zo het lichaam. Dit kon je nu heel uitgebreid nemen, zintuigen op scherp om blessures , klachten en trauma’s te zoeken. Velen van hen waren zelf nog nooit naar een kinesist ,  osteopaat of een ander therapeut geweest.
Het was mooi om te zien hoe er genoten werd van de aandacht die ze kregen als atleet en als persoon. Het gaf denk ik zowel voor hun als voor mezelf een beter zelf bewustzijn. Zij leerden meer over hun lichaam : een spier die gespannen voelde , een gewricht dat niet voldoende mobiel was, ..  en ik leerde op een subtieler , uitgebreider niveau te onderzoeken naar bewegingsverliezen in het lichaam. Het was zeker een fantastische ervaring en één ding is zeker , ik sta er volgend jaar weer!